top of page

Vad är en spökskrivare?

Med spökskrivande menas att du betalar en annan person för att göra ett skrivjobb åt dig men att det är du som i slutänden är författaren utåt sett. Spökeriet handlar alltså om att personen som gör jobbet aldrig syns. I den här texten är fokuset på fackböcker/ämnesböcker/ expertböcker/biografier men det kan även tillämpas på skönlitteratur och andra typer av skrivuppdrag.


Varför ska en spökskrivare skriva din bok?

Anledningarna kan vara flera, som att:

 • kunskapen/kompetensen i skrivande och hur du får ihop en bok saknas

 • tiden det kräver att skriva en bok inte kan läggas ner/prioriteras

 • lusten att göra själva skrivjobbet finns inte men däremot vill du otroligt gärna dela med dig av din kunskap, budskap och inspiration i form av en bok


Det du som väljer att anlita spökskrivare däremot har, är:

 • innehållet att fylla boken med, som du tror otroligt mycket på

 • målgruppen som är intresserad av det budskap och kunskap du vill förmedla

 • pengar att lägga på hjälpen med att få boken skriven utan att behöva göra skrivjobbet själv


Fördelarna med upplägget är att:

 • du kan jobba i oförändrad takt med det som ger dig intäkter

 • det med stor sannolikhet kommer att ta mindre tid innan din bok är klar än om du skulle göra det själv på lediga stunder, alternativt lägga obetald arbetstid på skrivandet

 • spökskrivaren har hantverkskunskapen i skrivandet som du inte nödvändigtvis har, så tillsammans med hen kommer du att få till en riktigt bra produkt som kan leva länge.


På temat tid lockar det kanske betydligt mer att tillbringa dina kvällar, lördagar och söndagar med barnen, familjen och vännerna än att sitta vid datorn så snart du har en stund över. Det vill säga om du inte älskar att skriva och får avkoppling genom det. Och om du tycker att det är okej att det tar några år att få boken färdig så är det ju inga problem.


Varför ens en egen bok?

Böcker är i många fall inga stora kassakor. Inte på kort sikt i alla fall, men om du är inställd på långsiktighet kommer boken att dra in pengar så länge du jobbar på att sälja den. Och om den har ett tidlöst innehåll kan den ticka på länge (i både nätbokhandel och streamingtjänster).


Spökskrivare brukar ta betalt för skrivjobbet men inte göra anspråk på framtida intäkter från bokförsäljning (royalties) när den är publicerad.


Den kanske största vinsten med och anledningen för dig som företagare att ha en bok med ditt namn på, är att den kan vara både respekt- och förtroendeingivande hos din målgrupp och i din bransch.


En bok kan öppna dörrar till föreläsningar, utbildningar, PR som podcast-/radiointervjuer och tidningsartiklar eller andra typer av inbjudningar som stärker ditt varumärke.


Passar en spökskrivare dig?

Det kostar en slant att anlita spökskrivare för en bok är ett omfattande jobb, så du behöver först och främst ha möjlighet och vara villig att betala för det.


Du behöver ha en tydlig bild av vad syftet är med din bok, vilka du vill nå och veta vilket innehåll du vill bjuda på. Detta för att kunna förmedla det till spökskrivaren och få så bra output som möjligt.


För det tredje behöver du vara beredd på att hantera viss kontrollförlust. Du och din spökskrivare kommer att ha kontakt, och den utformar ni på sätt som passar er båda på bästa sätt, men det är ändå en annan person som formulerar ditt innehåll till boktext.


Hur ska du veta att du kan lita på din spökskrivare då? Du kommer trots allt att lämna över mycket innehåll och material på olika sätt till någon som du dessutom behöver betala ...


Hur kan du jobba med en spökskrivare?

Först och främst ska självklart ett avtal upprättas och skrivas under som vid alla samarbeten. Viktigt att bland annat uppsägningstid och sekretessklausul finns med. Men innan det här är avklarat kan du kolla om spökskrivaren kan göra ett mindre arbetsprov åt dig, utifrån en överenskommelse om ersättning för det. Få kan eller vill jobba gratis.


När allt är frid och fröjd, avtalet är undertecknat och ni har bestämt er för att köra, kan en (åtminstone preliminär) projektplan vara på sin plats att enas om. Se till att diverse förväntningar från båda parter är satta och tydliga, liksom deadlines för delleveranser och avstämningar.


Och som jag nämnde tidigare behöver du ha en tydlig bild över ditt innehåll som du vill fylla boken med, varför och för vilka läsare. Det är inte spökskrivarens uppgift. Hens jobb är att formulera detta åt dig på ett proffsigt sätt och att se till att hitta en ton i texten som matchar den du är.


Det praktiska arbetet med att omvandla ditt innehåll till boktext kan ske genom till exempel att:

 • spökskrivaren intervjuar dig

 • du delar med dig av eget material: texter (blogginlägg, dagboksanteckningar, bilder, ev. intervjuer, podcasts, YouTube-klipp etc.)

 • du spelar in dig själv när du pratar om innehåll som du vill ha med och sedan delar med spökskrivaren

 • ha kontinuerliga avstämningar på det sätt och med den frekvens som passar er bäst.


Det här är i grova drag vad en spökskrivare är, vem hen är till för, varför en sådan kan vara en bra idé och hur samarbetet kan gåt ill.


Jag hoppas att det här är till hjälp men om du är nyfiken på att veta ännu mer och av att kanske jobba tillsammans med mig, är du varmt välkommen att dra iväg ett mejl till anneli@rigel.nu eller kolla in min tjänst spökskrivare här.


Ad Astra, over & out!


/Anneli

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page