top of page

Anneli & rymden – en kärlekshistoria från barnsben

"Rymdentusiast" står det i min profil på Instagram respektive LinkedIn. Gnistan till entusiasmen uppstod på 80-talet när mamma snällt lånade och hjälpte mig att bära hem högar av astronomiböcker från Edsbyns bibliotek. Snabbspola cirka 35 år och inte mycket har förändrats.

Idag lånar, köper och bär jag visserligen böckerna själv och jag har skrivit relationsromanen Tända stjärnor där rymden spelar en väldigt viktig roll :-)


Men varför i hela friden skulle jag som typ sjuåring låna helt obegripliga böcker? För bilderna så klart! Jag kunde titta på nebulosor och planeter långa stunder utan att tröttna. Lägg till glädjen när Vetenskapens värld på SVT sände avsnitt om rymden på olika sätt. Och listan över drömjobb såg ut så här:

 1. Astronaut

 2. Författare

 3. Arkeolog

 4. Upptäcktsresande

 5. Polis

Ett av fyra är ändå inte illa att kunna bocka av i vuxen ålder! Eller kanske två, för "upptäcktsresande" får jag nog ändå titulera mig :-)


Allt med utforskandet av rymden och andra planeter sporrade fantasin och många intressanta frågor hos en "tänkare". Som vuxen ger rymden dessutom ett nyttigt perspektiv på tillvaron emellanåt.


Inget astronautvirke men jag har "pennan"


Länge tyckte jag att det var synd att jag inte hade huvud för naturvetenskap. Min grej var språk och det humanistiska i skolan. Och det var nog också där min rymdkontakt blev lite svagare under en lång period, även om den alltid fanns där.


Rymdpoddar, serier, filmer etc. fanns med men det var faktiskt under sent 2021 som jag på allvar började fundera på om det inte kunde finnas en plats för mig ändå, som relativt nybliven frilansjournalist och skribent. Något jag kunde bidra med i "rymdbranschen". Det slutade med att jag pitchade ett artikelförslag till Amelia om två coola kvinnor i rymdbranschen, att lyfta vid internationella kvinnodagen och detta nappade de på.


Jag intervjuade Karin Nilsdotter, VD för Spaceport Sweden och Mia Kleregård, chef inom Swedish Space Corporation (SSC). Artikeln publicerades i tryckta Amelia och även online hos expressen 8 mars 2022. Här kan du läsa den.


Och som så ofta leder det ena till det andra och ett år efter artikelidén till Amelia blev jag tillfrågad av Karin Nilsdotter om att ingå i styrgruppen och blivande styrelsen för nätverket Women in Space Sweden. Glad? Ja!


Varför rymden?


Det undrar många. Varför jag fastnade från början har jag ingen aning om men jag vet nu varför jag är fast. För mig handlar det om utforskande av det okända. Jag är en nyfiken jäkel och älskar att läsa om, se på och lyssna till nya forskningsrön. Inte bara om rymden dock men när det händer något där (vilket det gör hela tiden) lystrar jag lite extra :-)

Det här är några av anledningarna till varför jag är fast och tycker att det här är viktigt

 • Rymdtekniken utvecklar och förbättrar livet på jorden (för det är min favoritplanet)

 • Den inspirerar och motiverar barn, ungdomar och vuxna till att göra svåra saker som ger många bra saker både under tiden och i slutänden

 • Pengar som spenderas på rymden, stannar på jorden. De försvinner inte ut i vakuumet. Det skapas nya innovationer, lösningar och jobb på jorden.

 • Utan satelliterna - ingen väder- eller klimatövervakning, gps etc.

 • Forskning som görs i rymden i mikrogravitation på t.ex. människokroppen, bidrar till framsteg i sjukvården och behandlingar på jorden. Forskning som är omöjlig att göra i vår vanliga gravitation.

 • Fokuset på rymden hos vissa grupper av forskare, ingenjörer och många andra yrkesgrupper kan finnas samtidigt som svält och fattigdom bekämpas, sjukvård och skola bedrivs, liksom utveckling av infrastruktur och allt annat som pågår i samhället. Många parallella processer är det naturliga i vår värld tänker jag och det går att fokusera både tid och resurser på helt olika ställen och på vitt skilda sätt. Ett faktum är att vi bor i rymden och för mig skulle det vara märkligt att strunta i att utforska omgivningarna och lära oss av det.


Rymdskribent och astronauter


Det har blivit fler artiklar efter att ha fått blodad tand av den första rymdrelaterade och jag har skrivit om bland annat rymddesignern Cecilia Hertz som nu driver även rymdbolaget I.S.A.A.C. tillsammans med Sveriges första astronaut Christer Fuglesang och entreprenören Mattias Hansson.


Men det har även blivit en artikel om rymdpodden Har vi åkt till Mars än? som finns för både vuxna och en version för mellanstadiebarn. Och en annan artikel fokuserar på en lärare och en personlig tränare som startar ett projekt om att lära sig att tänka och träna som en astronaut, som riktas till alla årskurs två i Ludvika kommun. Ett sätt att öka kunskap och motivation för naturkunskap och rymden hos barn i skolan.


Jag ville som sagt själv bli astronaut som liten och på min bucket list har det länge stått "träffa en astronaut". På mindre än ett år har jag plötsligt träffat två.


I juni 2022, svensk-amerikanska NASA-astronauten Jessica Meir som var på Sverigebesök och i början av maj fick jag träffa Christer Fuglesang. Otroligt roligt och lite knäppt :-)


NASA-astronaut Jessica Meir och jag i Västerås, juni 2022.

Rymddesignern Cecilia Hertz, jag och Sveriges första astronaut Christer Fuglesang, Stockholm, maj 2023.Mycket händer redan och ännu mer kommer att ske kring rymd eftersom aktiviteter omkring sektorn inte bara utförs av regeringar längre. Massor av privata aktörer och företag har ploppat upp under åren och ännu fler blir det. Och det här kommer jag självklart att med spänning fortsätta följa på alla sätt jag kan och ett mål i min yrkeskarriär är att jobba på en kant i detta spännande område.


Kommunikation behövs rimligen även där och jag är redo för vad som än må dyka upp längs vägen :-)


Ad Astra, over & out!


/rymd-Anneli

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page