- Anneli Olsson
Uthållighet, hållbarhet och lite rymd
Uppdaterat: för 4 dagar sedan
I perioder lägger jag mycket tid på pitchar av olika slag, nätverkar och skriver/gör sådant som bara kanske leder till något mer längre fram. Eller så gör det inte det. Men den här biten är omöjlig att strunta i även om uthålligheten naggas i kanterna emellanåt.

För ett tag sedan intervjuade jag rymdentreprenören Cecilia Hertz för en artikel och hon framhöll bland annat vikten av uthållighet. Att hålla fast vid den kurs man har stakat ut och att inte lockas in på snabbare eller enklare sidospår. Det kan appliceras i alla branscher tänker jag men kanske särskilt i rymdbranschen som (även om det rör sig snabbt nu enligt många som jobbar i den) kräver stora resurser både ekonomiskt och kompetensmässigt för att komma framåt i.
Slow but steady wins the race
Det här lirar helt och hållet med vad jag, som plöjer rymdpoddar, hör om och om igen: håll i, jobba på, slow but steady wins the race och all good things take time. Ungefär samma sak förmedlade Susanna Elfors, grundare av Tågsemestergruppen på Facebook och entreprenör med starkt driv för hållbarhet, nyligen under en pratstund. Bra saker kan ta sin tid men de kunde gärna få gå lite snabbare.
Medan tiden går och man gnetar på med det man tror på, väntar på besked, hoppas att något bra ska hända - då är det ibland rätt svårt att hålla skuggan borta. Den vi kan kalla för bluffmonstret. Skuggan viskar "vad tror du att du håller på med? Är du kanske en liten idiot i alla fall, eller i bästa fall naiv?". Då erkänner jag att det är rätt jobbigt att fortsätta hålla kursen. Men så släpper det "plötsligt", för det är väl så att ju mer tid och arbete man lägger ner på något, desto mer tur har man :-)
Nej tack
När det kommer ett pärlband av "nej tack", motgångar av olika magnitud eller när inkorgen ekar tom efter att pitchar är skickade, hjälper det att tänka på det som Cecilia och Susanna har sagt. Stå kvar. Eyes on the price. Och ytterligare två personer som stött på rejäla utmaningar genom åren är Karin Nilsdotter, VD för Spaceport Sweden, och Mia Kleregård Head of transformation på Svenska rymdbolaget (SSC). Dem intervjuade jag för en artikel tidigt under 2022 och blev väldigt inspirerad av deras berättelser, synsätt och grit. Artikeln kan du läsa här.
Karin har till exempel arbetat för att Spaceport Sweden ska bli realitet ända sedan 2007 och hon har inga planer på att lägga ner det jobbet och de planerna. Hon jobbar på i branschen i väntan på att regeringen ska besluta om hur det praktiskt ska gå till att ens söka tillstånd för att bygga rymdhamnen och för att få skicka människor till rymden från Sverige.
Så när det är en motig period hos mig tänker jag på vad alla dessa personer har sagt, gjort och gör för att "hålla i". Och så tänker jag på rymden. Den har en tendens att ge lite perspektiv.