top of page

Siktet på stjärnorna (eller Spaceport Esrange)

Uppdaterat: 24 apr. 2023

Ibland dyker möjligheter upp som är alldeles för spännande för att låta bli att ge sig i kast med. Det pirrar i magen. Sedan kommer paniken över att det är alldeles för läskigt och den inre rösten vrålar NEJ. Slutligen är stunden inne när jag hör mig själv säga ja. Pirr, panik, proceed – mitt PPP.


För några månader sedan var det PPP deluxe när mobilen plingade och en skärmdump med tillhörande text "SÖÖÖK" kom från en vän. Hon hade sett en annons om en tjänst som kommunikatör på raketbasen Esrange utanför Kiruna. Jag skrattade. Högt.


Allt var fel just nu: det geografiska läget, anställning och jobbet kände jag mig underkvalificerad för. Men så var det den där detaljen att var är i rymdbranschen. Mitt i prick.


Självklart började jag uppdatera mitt CV som jag inte rört på över tio år och skrev ett nytt personligt brev när jag kommit över det andra "p:t". Det kostade mig bara tid och givet min förmåga att underskatta mig själv var det värt att testa och låta andra avgöra hur passande jag var.


Axlarna sjönk när jag nyligen läste följande mejl:


Jag var inte aktuell och det håller jag med om. Just nu ska jag fortsätta min utveckling som frilansande innehållsskribent, spökskrivare och frilansjournalist. Behålla de flexibla arbetsveckorna och närheten till familjen. Så det här var inget nederlag. Bara ännu ett tillfälle att testa vad jag törs när det pirrar men att också inse att jag är jättenöjd som det är.


Däremot vill jag fortfarande jobba mycket mer med rymdrelaterat skrivande och kommunicerande utöver psykologi och entreprenörskap som är mina specialintressen. Kan människan bygga rymdraketer och AI-verktyg lär väl även jag hitta min väg tänker jag :-)


Och en purfärsk artikel med rymdkoppling från mig publicerades faktiskt igår på sajten Grundskolläraren (och kommer i print i maj) om läraren och ESERO-ambassadören Jenny Jansson och personliga tränaren Fredrik Lilljebjörn som startar upp Mission X. Ett projekt för alla årskurs två i Ludvika kommun som startar höstterminen 2023 och pågår ett läsår i vilket eleverna ska få öva på att tänka och träna som astronauter. Syftet är att öka intresset för och utveckla naturvetenskapligt tänkande. Det i kombination med lekfull fysisk aktivitet som är viktig för både hälsa och lärandet.


Artikeln om Jenny, Fredrik och Mission X hittar du här!


Fredrik Lilljebjörn och Jenny Jansson. Foto: Hans EsselövNu ser jag fram emot att fortsätta prata med ännu fler intressanta, smarta och härliga människor!På återhörande!


/Anneli

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page